Korealainen keittiö

OPI HALLITSEMAAN KOREALAINEN KEITTIÖ

Halusimme oppia lisää korealaisesta keittiöstä ja tarvitsimme inspiraatiota alan asiantuntijalta, joten pyysimme apua ruoan luojalta ja keittokirjojen kirjoittajalta Jennie Walldénilta, joka myös valitsi suosikkituotteitaan: Sataken OMO-veitset.

Hän tarjoaa meille parhaat vinkkinsä ja kaksi herkullista reseptiä, joiden avulla voit kokeilla korealaisuutta kotona.

Korean BBQ - Bulgogi salaatinlehdissä

Korean kansainvälisesti tunnetuin ruokalaji lienee Korean BBQ. Se on erittäin suosittu Koreassa, mutta nykyään korealaista grilliruokaa tarjoillaan myös monissa muissa osissa maailmaa. Ei ihme, sillä se on herkullista, terveellistä ja seurallinen tapa syödä yhdessä. Viipaloitu liha grillataan pöydässä ja syödään riisin ja pienten vihannesten kera. Kokonaisuus kääritään usein salaatinlehtiin ja syödään käsin, jolloin sitä kutsutaan ssamiksi (joka tarkoittaa koreaksi ”käärittyä”). Yleensä kaikki pöydän ympärillä istuvat, niin nuoret kuin vanhatkin, arvostavat sitä.

Korealainen grillaus, jossa ruoka paistetaan grillissä ruokapöydän keskellä, on yleistä korealaisissa ravintoloissa, mutta kotona korealaiset yleensä kypsentävät lihan liedellä ja kattavat sen riisin ja lisukkeiden kanssa. Kaikki tarjoillaan ”perhetyyliin” eli kaikki asetetaan pöydälle, ja jokainen valitsee haluamansa suoraan kulhoista. Yleisin korealainen grillausmuoto on bulgogi, joka on ohueksi viipaloitua lihaa, joka on marinoitu soijasta, valkosipulista ja paahdetusta seesamiöljystä valmistetussa maukkaassa kastikkeessa. Bulgogia on useita eri lajikkeita, ja yhteistä niille kaikille on se, että maun pohjana on nimenomaan soija, valkosipuli ja seesam, mikä antaa grillattavaan tai paistettavaan upean maun.

Valitut tuotteet

Korealainen paistettu kana

Toinen erittäin suosittu korealainen ruokalaji on korealainen paistettu kana! Korealaiset rakastavat paistettua kanaa niin paljon, että he ovat kehittäneet oman kulttuurinsa niin sanotun ”chimaekin”, paistetun kanan (chi-cken) ja oluen (maek-ju) yhdistelmän ympärille. Korealainen kana on rapeaa kuin mikä ja mausteista ilman, että se on mausteista. Se tarjoillaan parhaiten jonkin suolakurkun kanssa, ja Koreassa on usein tarjolla suolakurkkuretiisiä. Ranskalaiset perunat ovat myös suosittuja, mutta mielestäni se on parempi riisin ja salaatinlehtien kanssa, jotta se olisi hieman tuoreempaa ja puhtaamman makuista.

Korealaista paistettua kanaa on erilaisia, jotka ovat sekä mietoja että voimakkaita. Voit halutessasi tilkitä tai peittää sen tulisen makealla kastikkeella, ja henkilökohtaisesti pidän sitä korealaisen paistetun kanan maukkaimpana vaihtoehtona. Siksi se on suosikkireseptini tälle ruokalajille.

Vihannekset korealaisessa keittiössä

Koreassa syödään paljon vihanneksia. Ne marinoidaan, paistetaan, fermentoidaan tai marinoidaan usein lisukkeina. Niitä kutsutaan nimellä ”banchan”, ja usein jokaisella aterialla tarjoillaan useita erilaisia vihanneksia. Koreassa sanotaan, että mitä enemmän banchania tarjoillaan, sitä tervetulleempi olet vieraana! Jokaiseen korealaiseen ateriaan kuuluu banchania, usein useita.

Kimchi on korealaisen keittiön tunnusomaisin lisuke, ja se on sen vahva tunnusmerkki. Ennen vanhaan, ennen jääkaappeja ja pakastimia, runsas syksyn vihannessato säilöttiin fermentoimalla. Näin ihmisillä oli ruokaa koko kylmän ja karun talven ajan, ja näin siitä tuli elintärkeä elintarvike koko kansalle. Kimchi valmistetaan marinoimalla vihanneksia chilin, valkosipulin, inkiväärin ja sipulien kanssa ja antamalla niiden käydä, jolloin syntyy luonnollista marinaa, joka on rapeaa ja kirpeää. Kimchi äänestetään joka vuosi maailman terveellisimmäksi ruoaksi, ja tämä johtuu siitä, että siinä on hyödyllisiä maitohappobakteereja, kuitua, chiliä, valkosipulia ja inkivääriä, joilla kaikilla on myönteinen vaikutus terveyteen. Se on myös erittäin maukasta, mikä tekee siitä vielä parempaa!