Helstekt kalkon

Kokonaisena paistettu kalkkuna

Tarvitset

  • 1 kalkkuna

  • 75–150 g voita, pehmeää

  • suolaa

  • mustapippuria

  • 2 dl vettä

  • 2 keltaista sipulia

  • 1–2 porkkanaa

  • 2–4 omenaa

  • 1 ruukku timjamia

  • 1 ruukku rosmariinia

  • paistonköysi

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 150 asteeseen ja aseta ritilä uunin alaosaan.

  2. Laita kalkkuna uunipellille ritilän päälle, joko tuoreena tai sulatettuna.

  3. Poista sisälmykset ja kaada mahdollinen neste pellille.

  4. Kuivaa kalkkuna talouspaperilla ja hiero voilla kauttaaltaan. Ripottele reilusti suolaa.

  5. Revi puolet yrteistä ja ripottele ne kalkkunan päälle mustapippurin kanssa.

  6. Pilko sipuli, omena ja porkkana pienemmiksi paloiksi. Laita puolet kalkkunan sisään ja sido koivet yhteen.

  7. Laita loput kasvikset ja yrtit ritilän ympärille ja kaada vesi pellille. Työnnä uunilämpömittari rintalihan paksuimpaan kohtaan.

  8. Paista kalkkunaa, kunnes sisälämpötila saavuttaa noin 70 astetta, noin 30 minuuttia per kilo.

  9. Ota uunista ja anna levätä puoli tuntia ennen leikkaamista.