Sous Vide

Sous Vide

Sous Viden varmistaa, että raaka-aine kypsyy täydellisessä lämpötilassa! Asetat Sous Vide -laitteen haluttuun lämpötilaan, asetat sen kattilan tai vesisäiliön reunalle, käynnistät ajastimen ja sitten kaikki muu hoituu itsestään. Koska lämpötila pysyy täysin vakaana, raaka-aine ei voi kuivua kypsennyksen aikana. 

Voit kokeilla kaikkea ananaksesta kananmuniin, ja se onkin tämän laitteen viehätys: voit kokeilla uusia makuelämyksiä ja yhdistelmiä! Mutta jos aloitat alusta, kannattaa aloittaa kanan, kalan tai lihan valmistamisesta. Se on erittäin helppoa, ja tulet olemaan aina yhtä vaikuttunut. Lupamme, että tulet rakastamaan jokaista sekuntia keittiössä sous vide -keittimen kanssa!

Tarvitset aloittaaksesi:

  • Sous vide - Tietenkin tarvitset sous vide -laitteen.

  • Iso astia/kattila - Täytä tämä vedellä, johon sitten laitat sous vide -laitteen ja tyhjiöpakkauksen.

  • Tyhjiöpakkauslaite - Sinun on pakattava tyhjiöpakkaukseen raaka-aineet, jotka laitetaan veteen.

Askel askeleelta: Tee näin!

  1. Pakkaa tyhjiöpakkaukseen - Aloita pakkaamalla raaka-aineesi, esimerkiksi pala naudanfileetä ja tilkka oliiviöljyä, tyhjiöpakkaukseen.

  2. Aseta Sous Vide - Aseta sous vide -keitin kattilaan/astiaan ja aseta raaka-aineelle sopiva lämpötila.

  3. Valmista raaka-aine - Aseta naudanfileepussi veteen ja odota, että vesi saavuttaa oikean lämpötilan. Kun oikea lämpötila on saavutettu, aloita ajanotto.

Sous-vide-Vinkki

Paista sen jälkeen liha. Sous vide -kypsennys ei anna lihalle tavanomaista paistopintaa. Siksi on hyvä paistaa liha nopeasti sen jälkeen, jotta sen pinta saa lisää makua. Tämä voidaan tehdä grillissä tai nopeasti paistinpannulla – muista vain, että liha on jo kypsää ja tarvitsee vain paistopinnan!

Tätä voit tehdä Sous Vide -laitteessa

Se voi kuulostaa kliseeltä - mutta täällä lähes vain mielikuvitus asettaa rajat. Voit kokeilla kaikkea ananaksesta munaan, ja juuri siinä on viehätys, kokeilla uusia makuelämyksiä ja yhdistelmiä! Mutta jos aloitat alusta, kannattaa kokeilla kypsentää kanaa, kalaa tai lihaa. Se on superhelppoa onnistua, ja tulet olemaan vaikuttunut joka kerta. Kun hallitset lihan, on aika alkaa kokeilla vihannesten kanssa - kokeile tehdä superrapeaa lehtikaalia tai pickle-sesongin vihanneksia. Jälkiruoaksi teet voittamattoman Pot de Crème. Lupamme, että rakastat jokaista sekuntia keittiössä sous vide -keittimen kanssa!

  • Liha- Murea liha on ensimmäinen asia, joka tulee mieleen sous vide -menetelmästä. Se onnistuu aina täydellisesti!

  • Kala- Aivan kuten lihapalan, turskafilee tai lohipala ei koskaan kuivu.

  • Muna- Saattaa kestää hieman kauemmin keittää munia sous vide -menetelmällä kuin kattilassa, mutta keltuainen on aina juuri sellainen kuin haluat.

  • Kastike- Bearnaise, hollandaise tai vaniljakastike esimerkiksi!

  • Jälkiruoka- Crème brûlée saa täysin täydellisen koostumuksen, kun se valmistetaan sous vide! Valmista annoksia pienissä purkeissa ja laske ne vesihauteeseen.

  • MakuöljyOf course! Please provide the product information you would like me to translate from Swedish to Finnish.Mausta oma oliiviöljysi helposti valkosipulilla, yrteillä tai sitruunalla.

  • Nuoret herkut- Ei enää ylikypsää parsaa tai tuoreita perunoita!

Loading...

Sous vide -menetelmän edut

  • Mureaa lihaa, enemmän makua ja tasainen lämpötila – kolme tärkeintä etua sous vide -menetelmässä, ja syy siihen, miksi monet valitsevat tämän tavan, kun he valmistavat illallista perheelle ja ystäville. Se on myös helpompaa kuin luulet, ja vaikka olisitkin aloittelija, tulos on upea. Sous vide -menetelmällä sinulla on todella mahdollisuus kehittyä kotikokkina.

  • Lisämakua syntyy usein, kun ruoka valmistetaan vakuumissa. Raaka-aineet saavat aikaa marinoitua ja omissa nesteissään, mikä lisää makua intensiivisemmäksi. Näin ollen todella maukkaiden ja herkullisten illallisten tarjoaminen on uskomattoman helppoa.

  • Vakio lämpötila on avainsana sous vide -menetelmälle. Riippumatta siitä, onko sinulla astia tai sauva, laite takaa vakaan lämpötilan. Tämä varmistaa uskomattoman tuloksen kaikille raaka-aineille.

Ostohje

  • Lämpötilan asetukset:Se vaihtelee mallista toiseen. Lähtökohtana useimmat mallit voivat nousta 90–100 asteeseen. Korkeampaa lämpötilaa ei tarvita sous vide -kypsennettäessä. Ero on usein siinä, kuinka alhaisilla lämpötiloilla niitä voidaan käyttää. Jotkut alkavat 0 asteesta, kun taas toiset alkavat noin 40 asteesta. Niin kauan kuin voit valita vähintään 40–90 astetta, katat suurimman osan tarpeista.

  • Kapasiteetti:Vesikapasiteetti vaihtelee paljon sen mukaan, valitsetko sous vide -astian vai sauvavideon. Sauva on vähemmän rajoittava, mutta vaatii, että sinulla on tarpeeksi suuri kattila tai astia. Sous vide -sauvalla kapasiteetti on yleensä noin 20–30 litraa. Sous vide -astiassa kapasiteetti on normaalisti 6–10 litran välillä.

  • Ajastintoiminto:Mitä pidempään, sitä parempi. Valmistusaika vaihtelee sen mukaan, mitä valmistat. Liha vie yleensä enemmän aikaa kuin vihannekset. Sous vide -mahdollisuuksien laajentamiseksi kannattaa pitää silmällä ajastintoimintoa ja mitä siihen voi asettaa.

  • Wi-Fi:Ei kaikki mallit ole varustettu Wi-Fi-toiminnolla, eikä se ole välttämätöntä. Se voi kuitenkin olla etu, jos haluat seurata itse prosessia, kun et ole kotona. Tällöin voit vain liittää sous vide -laitteesi älypuhelimeesi.

  • Kar tai sauva:Voit valita sauvasta tai astiasta ostaessasi sous vide -laitteen. Toinen ei anna parempia tuloksia kuin toinen, vaan kyse on enemmän makuasioista. Sous vide -sauvan avulla saavutat suuremman joustavuuden, sillä se kestää suuremman vesimäärän. Samalla se vie todella vähän tilaa säilytettäessä. Sous vide -sauva toimii siten, että asetat sen suureen kattilaan tai astiaan. Tässä sauva kiinnitetään reunaan ja alkaa lämmittää vettä haluttuun lämpötilaan. Astiassa on mukana kansi, joka estää veden haihtumista yhtä nopeasti. Suljetulla järjestelmällä on myös etu, että itse lämmityselementti ei ole kosketuksessa veden kanssa kypsennyksen aikana, mikä estää kalkin kertymisen. Kiitos suljetun järjestelmän, erittäin kokeneet kotikokit voivat kokeilla muita nesteitä, kuten ankkaöljyä tai liemiä, sillä raaka-aineita ei tarvitse ensin vakuumipakkaa.

Vakuumipakkaaja - sous vide -ystävän paras ystävä

Tyhjöpakkausta on pitkään käytetty pakkausmenetelmänä elintarviketeollisuudessa. Periaate on yksinkertainen. Ilma imetään erityisestä pussista tai erityisestä astiasta, joka suljetaan heti. Ruoka pakataan tiiviisti suljettuihin pusseihin, jotka asetetaan astiaan yhdessä sous vide -laitteen kanssa. Raaka-aineiden pakkaaminen on väistämätön osa sous vide -valmistusta. Liha, joka on tyhjöpakattu ennen pakastamista, kärsii vähemmän jääpalovaurioista. Tämä tarkoittaa, että vähemmän soluja tuhoutuu, mikä estää lihasnesteen valumista yhtä helposti ja paistaminen ei ole yhtä vaikeaa. Tyhjöpakattu liha pakastimessa vie myös vähemmän tilaa, ja pussien sisältö on helpompi nähdä.

Sinun on käytettävä erityistä pussia vakuumipakkaamiseen, niitä on saatavana valmiina pusseina tai rullina. Pussit ovat kiinteän kokoisia, mutta jos vakuumipakkaat jotain, joka vaatii isoa pussia, voit helposti leikata ylimääräisen pois ja käyttää jäljelle jäävää osaa johonkin muuhun. Rullien etuna on, että sinun tarvitsee vain leikata pois se osa, jota aiot käyttää. Kun täytät pusseja sous vide -laitteeseesi, on hyvä idea kääntää pussien sivut alas, jotta ne pysyvät puhtaina. Jopa parhaat vakuumipakkaajat kokevat helpommaksi sulkea pussit, jos sivut eivät ole likaisia tai märkiä.

Thomas trerättersmiddag med sous vide

Vi gav matbloggaren Thomas Alcayaga en utmaning - gör en trerätters middag där sous viden används i varje rätt. Resultatet är en lyxig meny med perfekt finish på komponenterna!

Thomas har flera sous vide-maskiner för att kunna köra på olika temperaturer. Men om du ska tillaga olika råvaror i olika lång tid kan du börja med det som kräver högst temperatur, och därefter sänka värmen innan du lägger i nästa råvara (eventuellt kan du tillsätta kallt vatten för att sänka temperaturen). På så sätt har du full kontroll över matlagningen.

Till förrätt serveras torsk, med en blanquettesås med rökt ost, gröna ärter, pärllök och dillolja. Till huvudrätt blir det rostbiff med enkel bearnaise, tillsammans med späda morötter, potatis och en grön sallad. Till dessert bjuds på bärmarinerade päron med creme anglaise och mandeltuille.

Miksi käytät sous videa?

Perustaltaan sinun täytyy käyttää sous vide -menetelmää, jos haluat täydellisiä tuloksia. Sous vide -menetelmällä voit hallita koko prosessia sormituntumalla, ja tarjolla on paljon enemmän kuin vain täydellinen punainen pihvi. Kun on kyse lihasta, käytän sous vide -menetelmää useissa asioissa. Haluan usein sous vide -kypsentää lihani ensin, jos aion kokata erittäin monelle ihmiselle kerralla enkä ehkä tiedä tarkalleen, kuinka kauan kaikki vie aikaa. Tykkään myös käyttää sitä pitkäaikaiseen ruoanlaittoon, kuten esimerkiksi ankankoihtiin, pulled porkiin tai porsaan rintaan. Pitkäaikaisessa ruoanlaitossa on aina tärkeää olla tarkkaavainen ja tarkistaa projekti jatkuvasti. Liha ei saa ylikypsyä eikä kuivua. Tämä ongelma vältetään sous vide -menetelmällä, sillä se hoitaa homman täysin itsenäisesti. Pitkäaikainen ruoanlaitto voi myös aiheuttaa voimakkaan hajun, joka jää ilmaan, mutta tästäkin pääsee eroon, koska kyseessä on suljettu järjestelmä.

Onko jotain, mitä ei pitäisi sous vide -menetelmällä valmistaa?

Voit sous vide -menetelmällä valmistaa kaiken. Mutta olen sitä mieltä, että sitä kannattaa käyttää silloin, kun se sopii. Vältän usein sous vide -menetelmää jauhetusta lihasta ja "ohuesta" pihvistä. Jos valmistat vain 2-3 pihviä, paistan ne yleensä pannulla. Sama pätee englantilaiseen pihviin tai ribeye-pihviin, joka ei ole paksumpi kuin 2 cm. Silloin kypsymisaika on niin lyhyt, että liha voi kypsyä liikaa, ja paistat sen sous vide -kypsennyksen jälkeen. Paksumpien pihvien kohdalla se voi olla hyvä idea, mutta on syytä olla tarkkana.

Teetkö muuta kuin lihaa?

Minulla on erityinen rakkaus valmistaa hedelmiä ja vihanneksia sous vide -menetelmällä.Voit valmistaa suuria määriä kesäkasviksia, kuten parsaa ja porkkanoita, helposti ja varmistaa, että ne säilyttävät rapean pinnan. Mutta se sopii myös, kun haluat nopeasti säilöä kasviksia. Olen useaan otteeseen pakannut raakoja punajuuria hunajan, etikan, suolan, pippurin ja mausteyrttien kanssa. Ja tunnissa saa aikaan säilöttyjä punajuuria, jotka sopivat täydellisesti lihan kanssa.