Hyödynnä marjat
)
Ei kesää ilman marjoja! Nykyään niitä on kaupassa ympäri vuoden, mutta niitä ei voi verrata makeisiin.
kesän auringossa kypsyneiden marjojen maku. Jos et ehdi syödä marjoja, on paljon tekemistä, jotta voit nauttia niistä pidempiä. Tee mehua, hilloa, piirakkaa tai jäätelöä! Reseptit ja tuotteet, joita tarvitset, löydät täältä!
Hyödynnä marjat
Jalosta, pakasta ja säilö
Marjoja voi jalostaa loputtomasti: mehuksi, hilloksi, hyytelöksi, chutneyksi ja siirapiksi. Käytä marjoja leivonnassa, ruoanlaitossa, jälkiruoissa ja cocktaileissa. Varmista, että käytät huolellisesti puhdistettuja purkkeja, suljet ne tiiviisti ja säilytät oikeassa lämpötilassa.
Kun pakastat marjoja, on kätevää pakastaa ne annoskoon mukaan. Punnitse esimerkiksi oikea määrä raparperia piirakkaan, pakasta ja ota esiin kun haluat leipoa. Pakasta marjat irrallaan levyllä ja siirrä sitten pussiin tai purkkiin – näin voit helposti ottaa vain muutaman marjan esimerkiksi smoothieen. Pakasta kokonaisia karviaisia ja käytä jääpalojen sijaan – saat kesän maun keskelle talvea.
Monia marjoja voi myös pikkelöidä tai fermentoida – käytä jälkiruokiin tai täyteläisiin kasvispataruokiin. Kokeile pikkelöidä esimerkiksi puolukoita tai tyrnejä, mausta inkiväärillä ja loihdi talven aterioihin uutta makua.
Mausta
Valmista mehuja ja hilloja mausteiden ja pähkinöiden kanssa! Lisää silputtuja cashewpähkinöitä mustikkahilloon tai keitä muutama mustapippuri mukaan hyytelömehuun.
Sekoita
Joskus marjasatoa tulee vain pieniä määriä – yhdistä erilaisia marjoja ja löydä uusia makuyhdistelmiä! Entäpä hillo karhunvatukoista, punaherukoista ja vadelmista? Tai lakkasiirappi mustaherukoilla vaniljajäätelön kanssa? Kokeile rohkeasti!
Marjasose
Hyödynnä marjasose, joka jää jäljelle mehunteosta tai hyytelöstä. Käytä leipätaikinassa, tee mausteinen chutney tai lisää jogurtin päälle aamupalalla. Marjasose sopii hyvin maustettavaksi esimerkiksi basilikalla tai muilla yrteillä, sillä suurin osa marjan mausta jää mehuun.
Lahjoja
Täytä kauniita purkkeja ja pulloja itse tehdyllä hillolla tai mehulla. Lisää käsinkirjoitettu etiketti ja saat täydellisen lahjan rakkaallesi.
)
)
Vadelmamehu
Noin 2 litraa
Tarvitset
1500 g vadelmia
400 g sokeria
Valmistus
Täytä mehustimen alin osa vedellä vesirajaan asti.
Aseta muut osat paikoilleen.
Kaada vadelmat ja sokeri yläosaan ja sekoita.
Kuumenna kiehuvaksi ja laske lämpöä niin, että vesi poreilee höyrytyksen ajan.
Höyrytä 45 minuuttia, valuta mehu kannuun ja siivilöi pulloihin. Sulje ja anna jäähtyä.
Hyödynnä jäljelle jäänyt marjasose – katso ehdotuksia yllä.
)
)
)
)
)
)
)
)
Valitut tuotteet
Mansikkahillo
Noin 1½ litraa
Tarvitset
1 kg mansikoita
1 kg hillosokeria
Valmistus
Puhdista ja pilko mansikat pienemmiksi paloiksi.
Kaada mansikat kattilaan ja sekoita sokerin kanssa. Keitä 3–5 minuuttia sekoittaen.
Voit soseuttaa tai survoa hillon sileäksi.
Kaada kuumana steriloituihin purkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä.
)
)
)
)
Mustikkapiirakka
Tämä mustikkapiirakka voisi hyvinkin olla todellinen klassikko, jonka resepti otetaan esiin joka kesä. Kaunis ulkonäkö ja lämmin täyte tuoreista mustikoista tekevät siitä nautinnon sekä silmille että suulle. Tarjoile jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
)
)
)
)
Mustaherukka-mascarponejäätelö
Noin 1½ litraa jäätelöä
Marjapyree
150 g mustaherukoita
½ rkl limemehua
½ dl sokeria
Jäätelö
3 dl kuohukermaa
1 prk makeutettua kondensoitua maitoa (397 g)
250 g mascarponejuustoa
Valmistus
Laita mustaherukat, limemehu ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta, kunnes hieman paksuuntuu.
Soseuta ja anna jäähtyä. Halutessasi siivilöi sileäksi.
Sekoita pyree, mascarpone ja kondensoitu maito.
Vaahdota kerma kuohkeaksi suuressa kulhossa.
Lisää marjaseos ja vatkaa tasaiseksi.
Kaada seos jäätelömuotteihin ja pakasta vähintään tunnin ajan.
Jos jäätelömassaa jää yli, voit kaataa sen esim. leipävuokaan ja pakastaa.
)
)