Japanilaiset veitset

Japanilaiset veitset

Sekä ammattilaiset että kotikokit valitsevat yhä useammin japanilaisia veitsiä, mikä ei ole täysin vaikeaa ymmärtää. Japanilaiset keittiöveitset tarjoavat yli tuhat vuotta kestävän laadun perinteen, ja on upeaa, että voimme tänään hyödyntää tätä tietämystä ja käsityö, joka on hiottu niin pitkään.

Loading...

Erilaiset mallit

Japanilaisessa veitsikannassa on runsaasti erilaisia veitsiä. Joitakin yleisimmistä ovat:

Gyoto (kokkiveitsi)

Jos aiot panostaa vain yhteen veitseen, tämä malli on sinulle. Tämä veitsi on se, mitä kokit yleensä kutsuvat kokkiveitseksi. Se on monipuolinen veitsi, jonka terän pituus on 18 cm ja enemmän. Tämän veitsen tunnusmerkki on hyvä korkeus terässä ja kevyt ylöspäin kaareva profiili.

Santoku (kokkiveitsi)

Santokiveitsi on ehkä yleisin japanilaisista veitsistä. "San" tarkoittaa kolmea japaniksi ja "Toku" suunnilleen tehtäviä, mikä voidaan tulkita niin, että santokiveitsi sopii kolmeen tehtävään; kuutioiminen, suikaleiksi leikkaaminen, hakkaaminen, tai liha, kala, vihannekset. Toisin sanoen se on erittäin monipuolinen veitsi. Santokiveitsi on yleensä 14–18 cm pitkä.

Nakiri (vihannesveitsi)

Nakirin selkeästi suora profiili on helposti tunnistettavissa. Suoran terän ansiosta Nakiri osuu suureen osaan alustasta samanaikaisesti. Tämä tekee veitsestä lähes voittamattoman suurten määrien vihannesten ja vastaavien raaka-aineiden pilkkomisessa, jotka vaativat paljon pilkkomista.

Sujihiki (viipalointiveitsi)

Pitkä terä on edellytys, kun viipaloit. Kapea terä irtoaa helposti leikattavasta aineksesta. Sujihiki on japanilainen nimi viipalointiveitselle tai leikkuuveitselle. Tämä veitsi käsittelee pihvin, lohen tai kinkun ilolla.

Kiritsuke/Bunka

Tämä veitsi on erittäin teräväkärkinen, mikä tekee siitä hyvän tarkkaan työskentelyyn, koska kärki näkyy koko ajan leikkaamisen aikana. Terän leikkausprofiili muistuttaa eniten Gyotoa. Tämän mallin lyhyttä versiota kutsutaan Bunkaiksi, kun taas pidempää kutsutaan usein Kiritsukeksi.

Petty / Utility (pieni veitsi)

Petty on pienten veitsien nimi. Noin 10 cm ja yli veitsi saa usein nimen Utility. Yhteistä pienille veitsille on, että niitä käytetään tarkkuustyöhön usein vapaasti ilmassa ilman leikkuulautaa.

Linnun nokka (kuorimaveitsi)

Nimi, joka selkeästi kertoo tämän pienen kuorimaveitsen muodosta. Veitsi tunnetaan myös nimellä Petty.