Kiinalainen keittiö
)
Halusimme oppia lisää kiinalaisesta keittiöstä ja tarvitsimme inspiraatiota alan asiantuntijalta, joten otimme avuksi ruokakreatiivin ja keittokirjailijan Dennis Yen jotka ovat myös valinneet muutamia suosikkejaantuotteet from Satake ja KAI.Tässä hän ohjaa meitä turvalliseen friteeraukseen, tavalliseen valmistustapaan. Kiinassa, joka antaa todella rapean lopputuloksen ja taidon tehdä hyviä nuudeleita kotona. Hän tarjoaa myös joukko herkullisia reseptejä, joita voit kokeilla kotona.
Wontonit ja munanuudelit kanaliemessä
Munanuudeleita kanaliemessä, chinkiang-kastiketta, kirpeää sipuliöljyä ja wontoneja, jotka on täytetty katkaravuilla ja possunjauhelihalla!
Tarvitset
Kanaliemeen
• 1 maissikana
• 10 cm:n pala retikkaa
• 1 iso porkkana
• 1 keltainen sipuli
• korianterin juurta
• kevätsipulin varsia
• suolaa
• sokeria
• msg
Wontonin
• 2 pakettia wonton-arkkeja
• 300 g raakoja vannamei-katkarapuja
• 1 rkl maissijauhoa
• ½ tl valkopippuria
• 1 tl suolaa
• 300 g porsaan jauhelihaa
• 1 dl vesikastanjaa, hienonnettuna
• 1 dl hienonnettua kevätsipulia
• 1 tl tomusokeria
• 4 rkl osterikastiketta
• 1 ½ rkl seesamiöljyä
Chinkiang-kastike
• 2 dl vaaleaa soijaa
• 1 dl chinkiang-riisiviinietikkaa
• 3 rkl seesamiöljyä
• 2 rkl kirpeää sipuliöljyä
• 2 rkl chiliöljyä
Lisukkeet
• munanuudeleita
• ½ pakettia ituja
• 1 pak choi
• 1 dl korianteria, hienonnettuna
• 1 dl kevätsipulia, hienonnettuna
• 1 rkl kirpeää sipuliöljyä (ks. resepti alempana sivulla).
• mustapippuria, vastajauhettua
Tee näin
Kanaliemi
1. Keitä kanaa suuressa kattilassa noin minuuttia ja poista pinnalle nouseva vaahto. Nosta kana ylös, huuhtele kana, puhdista kattila ja laita takaisin kattilaan yhdessä muiden ainesten kanssa, lisää vettä niin, että se peittää ja kiehauta. Liemen pitäisi juuri ja juuri kiehua, noin 2 tuntia. Näin varmistat, että saat kirkasta ja hienoa lientä.
2. Siivilöi liemi siivilän läpi toiseen kattilaan. Mausta suolalla, sokerilla ja msg:llä.
Wontonit
1. Leikkaa katkaravut karkeasti noin 1 cm:n paloiksi, laita ne suureen kulhoon ja sekoita niihin 2 rkl maissitärkkelystä ja valkopippuria, siirrä sivuun.
2. Laita jauheliha toiseen kulhoon, lisää suola, sokeri, osterikastike, seesamiöljy, kevätsipuli ja sekoita hyvin. Käytä mielellään käsiäsi. Jauheliha muuttuu hetken kuluttua tahnaksi, silloin se on valmista. Lisää katkaravut ja sekoita kaikki yhteen.
3. Aseta täyte ja wonton-arkit esille. Aseta levy käteesi siten, että yksi kulma osoittaa itseesi päin, ja laita teelusikallinen täytettä keskelle. Taita itseäsi kohti osoittava kulma viistosti vastakkaiseen kulmaan ja paina reunat yhteen, jotta täyte jää sisään. On tärkeää, että ilma saadaan pois, sillä muuten se puhkeaa helposti kypsennettäessä. Tuo kaksi alinta kulmaa yhteen taikinanyytin yläreunaa vasten ja paina kiinni. Aseta kaikki taitetut wontonit leivinpellille. Laitapäälle muovia, jotta ne eivät kuivu.
Chinkiang-kastike
1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Kaada dippikulhoihin. Aseta sivuun.
Lisukkeet
1. Kuullota pavunversot ja pak choi, siirrä ne sivuun. Hienonna korianteri ja kevätsipuli, nosta sivuun. Valmistele kattila ja kiehuvaa vettä wontoneja ja munanuudeleita varten.
2. Keitä nuudelit al dente -kypsiksi ja laita nuudelikulhoon. Kypsennä noin 5 wontonia, noin 3 minuutin ajan, laita nuudelikulhoon. Lisää pavunversot ja pakchoi, kaada päälle kuumaa lientä, lisää päälle korianteria, kevätsipulia, kirpeää sipuliöljyä ja mustapippuria. Dippaa wontonit kastikkeeseen ja lusikoi!
Vinkki! Ylijääneet wontonit voi helposti pakastaa. Aseta ne yksitellen tarjottimelle ja laita pakastimeen. Siirrä sitten sopivaan pakastepussiin tai lounasrasiaan. Ota esiin seuraavan kerran, kun sinulle tulee himo! Mitään ei tarvitse sulattaa, aloita vain kypsennys saman tien.
Vinkki! Näin onnistut nuudelien kanssa kotona
Pikanuudelit kotona ovat ihan hyviä, mutta oletko koskaan miettinyt sitä nuudelireseptiä, jossa on todella täyteläinen liemi ja maukas pinta, joka saattaisi vaatia hieman enemmän työtä? Älä huoli, ei se vaadi niin paljon työtä! Tässä kerrotaan, mitä sinun on ajateltava ja tehtävä onnistuaksesi.
Aloita yksinkertaisesti ja etene sitten askel kerrallaan on suurin vinkkini. Kulhollinen nuudeleita koostuu yleensä monista eri komponenteista, kuten liemestä, nuudeleista, täytteestä ja mausteista. Opettele aluksi hallitsemaan ja hyvän liemen valmistus ja osta kaikki muu valmiina, opettele sitten toinen komponentti ja niin edelleen. Lopulta tunnet itsesi tarpeeksi varmaksi kokeillaksesi omia komponenttejasi erilaisissa yhdistelmissä, ja kun kaikkein vähiten odotat, sinusta on tullut todellinen nuudeliammattilainen!
Tässä jakamani nuudeliresepti voidaan jakaa eri komponentteihin.
Liemi: Kanaliemi
Nuudelit: Munanuudelit
Päälle: Wontoneja, korianteria, kevätsipulia, pavunversoja, pak choita, mustapippuria ja kirpeää sipuliöljyä.
Mauste: Chinkiang-kastike
Käytä aikaa suunnitteluun, tämä ei ole jotain, mitä voidaan kasata hetkessä - aivan kuten todella hyvä muhennos tai monivaiheinen leivonta, se vaatii aikaa tullakseen todella hyväksi. Parasta liemen keittämisessä on se, että se huolehtii itsestään, sen tarkistaminen silloin tällöin riittää. Miksi et keittäisi sitä samalla, kun keität suuren määrän lientä, ja pakastaisi loput? Anna jäähtyä ja siirrä tilavaan ja suureen muovirasiaan ja pakasta. Ota koko lihaliemi esiin ja kuumenna se kattilassa, ja sinulla on lihalientä hetkessä!
Kilpeä sipuliöljy
Aromikas öljy, jossa on herkullisen kirpeää sipulia, joka sopii kaikkeen.
Tarvitset
250 g salottisipulia
8 valkosipulinkynttä
4 dl rypsiöljyä
Toimi seuraavasti
Viipaloi salottisipuli ja valkosipuli ohuiksi viipaleiksi. Varmista, että käytät tilavaa kattilaa, jossa on korkeat reunat. Pannun on oltava täysin kuiva, laita tyhjä pannu liedelle miedolle lämmölle, jotta pannu on kuiva.
2. Kuumenna rypsiöljy pannulla 150 asteeseen. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit käyttää puutikkua. Kun tikun ympärille muodostuu paljon kuplia, öljy on tarpeeksi kuumaa.
3. Aloita paistamalla salottisipulit. On tärkeää lisätä aluksi vähän kerrallaan, sillä se kuplii paljon. Paista noin 3–4 minuuttia ja lisää sitten valkosipuli. Esivalmistele pannu ja siivilä sekä lautanen talouspaperilla. Kun sipuli on kullanruskeaa, kaada öljy sipulin kanssa varovasti siivilän läpi pannulle. Valuta paistettu sipuli talouspaperille ja anna ylimääräisen öljyn valua pois.
4. Kun se on jäähtynyt, kaada paistetut sipulit takaisin öljyyn ja siirrä sivuun.
)
)
Gou Lao Rou
Rapeaksi paistettua sianlihaa, joka on kypsennetty hapanimelän kastikkeen, paprikan ja sipulin kanssa ja tarjoillaan tuoreen jasmiiniriisin kanssa - klassinen kiinalainen ruokalaji, joka huutaa lohturuokaa!
Tarvitset
Rapea sianliha
300 g lapaa
2 rkl vaaleaa soijaa
1 kananmuna
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl valkosipulijauhetta
maissijauhoa
Hapanimelä kastike
4 rkl ketsuppia
3 rkl sokeria
2 rkl riisiviinietikkaa
1 tl suolaa
2 rkl vettä
1 tl maissijauhoa
Lisukkeet
⅓ keltainen paprika
⅓ punainen paprika
⅓ vihreä paprika
1 punasipuli
1 keltainen sipuli
jasmiiniriisi
Tee näin
Rapea possunliha
Leikkaa liha paloiksi; on tärkeää, että ne ovat suunnilleen samankokoisia, jotta kypsennysaika on sama kaikille paloille. Laita kulhoon ja lisää kaikki ainekset maissitärkkelystä lukuun ottamatta. Sekoita ja anna marinoitua noin 15 minuuttia.
2. Kaada maissijauho vuokaan tai vastaavaan muottiin. Leivitä liha ja varmista, että kaikki puolet ovat maissijauhon peitossa. Aseta lautaselle ja jätä odottamaan noin 10 minuutiksi.
3. Kuumenna öljy 180 asteeseen ja paista liha kullanruskeaksi. Ota liha pois ja anna sen valua ritilällä. Paista vielä kerran, kun on aika syödä.
Lisukkeet
Huuhtele riisi huolellisesti, kunnes vesi ei ole enää sameaa. Keitä riisi ja pidä se lämpimänä, kunnes on aika syödä.
2. Leikkaa paprikat ja sipulit suupaloiksi. Paista nopeasti paistinpannulla pienessä määrässä öljyä noin 3 minuuttia, laita kulhoon ja laita sivuun.
Hapanimelä kastike
Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Kuumenna paistinpannu, jossa on hieman 2 rkl rypsiöljyä, kaada kastike joukkoon ja anna sen hieman tiivistyä. Lisää sitten kaikki vihannekset ja toisen kerran paistettu liha. Sekoita, jotta kaikki sekoittuu kastikkeeseen, siirrä sopivaan astiaan ja syö vastakeitetyn ja kuohkean jasmiiniriisin kanssa.
Vinkki! Opi friteeraamaan - yleinen ruoanlaittomenetelmä Kiinassa
Kattilan käyttäminen kotona friteerattaessa voi tuntua vaikealta ja hieman pelottavalta useimmille ihmisille. Olet tekemisissä öljyn kanssa, joka kuumenee uskomattoman kuumaksi, kuplii ja roiskuu epämiellyttävällä tavalla. Se ei ole lainkaan outoa, ja ymmärrän tunteen, se on vain niin sääli, koska on niin paljon hyviä asioita, joita voi friteerata ja joista voi nauttia kotona. Kotona paistetun ruoan tilaaminen take away -palvelusta on ihan mukavaa, mutta se ei ole lähelläkään sitä, mitä voi saada aikaan itse tehtynä. Kiinalaiseen keittiöön kuuluu paljon friteerausta ja wokissa paistamista, jossa käytetään öljyä siellä täällä hyvin korkealla lämmöllä.
Seuraavassa on muutamia vinkkejä ja lähestymistapoja siihen, miten yleensä ajattelen ja teen, kun paistan kotona. Toivottavasti tämä auttaa sinua kokeilemaan kotona!
1. Varmista, että olet hyvin varustautunut. Ennen friteerausta on tärkeää, että välineet ja friteerattava raaka-aine ovat valmiina. Lusikka ja metallipihdit toimivat hyvin. Valmista tarjotin talouspaperilla tai ritilällä, johon ylimääräinen rasva voi valua pois paistamisen jälkeen. Käytä korkeaa, kapeaa pannua ja varmista, että se on enintään puoliksi täynnä öljyä. Sammuta liesituuletin, nyt olet valmis!
2. Tarkista lämpö. Pidä lämpötilaa silmällä lämpömittarin avulla, tavallisin lämpötila-alue on yleensä 160–180 astetta. Muista paistaa vähän kerrallaan, jotta lämpötila ei laske.
3. Vältä öljyroiskeita. Monet aloittelijat tekevät roiskumisen ja kuuman öljyn pelossa virheen pudottaessaan ruokaa korkealta. Muista tehdä juuri päinvastoin, vaan laske ruoka varovasti alas. Paras tapa on käyttää reikäkauhaa.
4. Älä aliarvioi öljyä. Kun friteeraat kotona, keskity öljyyn ja vain öljyyn ja siihen, mitä aiot friteerata. Älä yritä tehdä jotain muuta sillä välin, sillä vaarana on, että unohdat paistamisen hetkeksi ja se päättyy huonosti.
5. Jos öljy alkaa palaa. Mitä ikinä teetkin, ÄLÄ yritä sammuttaa sitä vedellä tai siirtää öljyä. Sammuta liesi ja TUKAHDUTA liekit kannella, kostealla liinalla tai sammuttimella.
Miksi öljy yhtäkkiä paukkuu ja rätisee, kun sitä kuumennetaan pannulla? Syynä on se, että käyttämäsi pannu ei ollut tarpeeksi kuiva. Vinkki tämän välttämiseksi on kuivata pannu huolellisesti ja laittaa tyhjä pannu liedelle keskilämmölle lyhyeksi aikaa. Jäljelle jäänyt neste haihtuu, eikä sinun tarvitse enää pelätä äkillisiä poksahteluja.
Suikaloidut perunat
Tarvitset
300 g kiinteitä perunoita
½ dl etikkaa
2 rkl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 iso chili
1 tl sichuaninpippuria
· 2 rkl chinkiang-viinietikkaa
2 tl sokeria
½ tl suolaa
neutraalia öljyä
korianteria
Tee näin
Perunat
Kuori ja viipaloi perunat mandoliinilla noin 3-4 mm:n viipaleiksi. Leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi.
2. Laita perunat kulhoon, jossa on vettä niin, että se juuri ja juuri peittää ne, lisää etikka ja jätä 10 minuutiksi. Siivilöi sitten vesi pois perunoista.
Maustaminen
1. Murskaa valkosipulinkynsi, poista chilistä siemenet ja silppua ohuiksi paloiksi pituussuunnassa.
2. Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannussa tai wokissa keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja Sichuan-pippuri ja paista 1-2 minuuttia, kunnes öljy on saanut makua sipulista ja paprikasta. Poista sipuli ja paprika pannulta. On tärkeää, että se ei pala ja jätä katkeraa makua.
Valmistaminen
Kuumenna maustettu öljy kovalla lämmöllä.
2. Lisää perunat ja chili. Paista varovasti sekoittaen noin 3–4 minuuttia. Maista, perunat ovat valmiita, kun raa'an maku on kadonnut, mutta ne ovat vielä rapeita.
3. Sammuta lämpö, lisää etikka, sokeri ja mausta suolalla.
Siirrä sopivalle lautaselle ja koristele korianterilla.