Sienispesialisti Emilia Nilssonin kanssa

Sienispesialisti Emilia Nilssonin kanssa

Sienikausi on täällä!

Kesä tuo mukanaan ensimmäiset metsäretket – ja samalla herää sienihimo! Olitpa sitten aloittelija tai kokenut sienestäjä, meiltä löydät kaiken tarvittavan onnistuneeseen metsäreissuun. Lisäksi Emilia Nilsson jakaa parhaat sienivinkkinsä ja suosikkireseptinsä.

Hei Emilia!

Olen Emilia Nilsson ja asun sekä työskentelen perheeni maatilalla Silsjönäsissä. Tila on ollut suvullani vuodesta 1815 lähtien. Arkena toimin sikatilallisena ja työskentelen myös perheen metsätaloudessa. Lisäksi kokeilen jatkuvasti uusia asioita keittiössä – ruoka on suuri intohimoni! Se on ollut lähellä sydäntäni aina. Master Chefiin osallistumiseni jälkeen ruoka on ollut olennainen osa sekä arkea että ammattielämääni. Mikään ei ole parempaa kuin saada työskennellä oman intohimonsa parissa!

Rakkaus ruoanlaittoon kumpuaa varmasti lapsuudestani. Pohjois-Ruotsissa meillä on valtavasti laadukkaita raaka-aineita: riistaa metsästyksen kautta, marjoja ja sieniä. Tietysti myös oman tilan tuotteet – kuten sian- ja naudanliha – innostavat huolehtimaan raaka-aineista parhaalla mahdollisella tavalla.

Olen aina rakastanut hyödyntää luonnon antimia – ja tähän kuuluu tietenkin myös sienet! Kun olet täyttänyt ruokakaappisi kuivatetuilla sienillä talvea varten, tunnet itsesi rikkaaksi!

Lapsena sienireissut isoäidin kanssa kuuluivat arkeen – kantarelleja paistettiin voissa iltaruoaksi, ja se on edelleen yksi parhaista makumuistoistani! Viime vuosina sieniharrastukseni on vain kasvanut, sillä avopuolisoni John on kasvanut todellisessa "sieniperheessä". Me lähdemme usein yhdessä sienimetsään syksyisin!

Sieniä kasvaa monenlaisissa metsissä. Ehkä tunnetuin syötävä sieni on kantarelli, jota löytyy useista eri metsätyypeistä. Kantarelli viihtyy usein lehtimetsissä, joissa on myös kuusia. Pohjois-Ruotsissa kantarelleja löytyy etenkin vanhoista ja korkealla sijaitsevista kuusi- ja koivumetsistä – mieluiten etelään päin viettäviltä rinteiltä, joissa aurinko lämmittää.

5 nopeaa sienivinkkiä

  • Kuivaa sienet kuivurissa, niin ne säilyvät koko vuoden ajan!

  • Pakkaa sienet tyhjiöön ja pakasta – säilyvät tuoreina pitkään!

  • Sienet + tilli = täydellinen yhdistelmä!

  • Helppo tapa puhdistaa keltavahverot on huuhdella ne lävikössä kylmällä vedellä.

  • Puhdista sienet jo metsässä harjalla ja veitsellä ennen kuin laitat ne koriin – se helpottaa työtä kotona!

Valitut suosikit sienestykseen

Kuivaa sienet Gastrobackilla

Säilytä sienet kuivaamalla ne kuivausuunissa! Näin ne vievät vähemmän säilytystilaa ja ovat helposti käytettävissä kastikkeissa, muhennoksissa ja pataruoissa. Kuivatut sienet säilyvät useita vuosia, kun ne säilytetään kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa.

Gastrobackin Design Dehydrator Natural Plus -kuivausuuni helpottaa sienien kuivaamista sienestysretken jälkeen, jotta voit hyödyntää kaiken hyvän! Se on myös ihanteellinen terveellisten välipalojen, kuten vihanneschipsien, kuivattujen hedelmien, myslipatukoiden, hedelmäpatukoiden, kuivattujen yrttien ja paljon muun valmistamiseen.

Kuivausuunin lämpötilaohjeistukset ovat 35–70 °C, mikä mahdollistaa ruoan hellävaraisen kuivauksen ja ravintoaineiden ja entsyymien hyvän säilyvyyden.