)
Bulgogi salaatinlehdissä
Korean kansainvälisesti tunnetuin ruokalaji on luultavasti korealainen grilliruoka. Se on erittäin suosittu Koreassa, mutta nykyään korealaista grilliruokaa tarjoillaan myös monissa muissa osissa maailmaa. Ei ihme, sillä se on herkullista, terveellistä ja seurallinen tapa syödä yhdessä. Viipaloitu liha grillataan pöydässä ja syödään riisin ja pienten vihannesten kera. Kokonaisuus kääritään usein salaatinlehtiin ja syödään käsin, jolloin sitä kutsutaan ssamiksi (joka tarkoittaa koreaksi ”käärittyä”). Yleensä kaikki pöydän ympärillä istuvat nauttivat, niin nuoret kuin vanhatkin.
Tarvitset
Liha:
600 gr kokonainen entrecote
4 rkl japanilaista soijaa
2 rkl raakasokeria
1 rkl seesamiöljyä
0,5 päärynäraastetta
2 rkl valkoviiniä
2 valkosipulinkynttä, raastettua
neutraalia rypsiöljyä paistamiseen.
Pinaatti soijavinaigretteen:
150 gr tuoretta pinaattia
2 rkl kevyttä soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
0,5 rkl sokeria
Seesamilla marinoituja papu-alkioita:
150 g tuoreita papualkioita (mungopavuista).
1,5 tl suolaa
2 tl seesamiöljyä
2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
Seesamikastike:
3 rkl gochujangia
3 rkl doenjangia
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl vettä
1 raastettu valkosipulinkynsi
2 hienonnettua kevätsipulia
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
Soijamajoneesi:
2 dl majoneesia (mieluiten japanilaistyyppistä kewpie-majoneesia).
2 tl japanilaista soijaa
1 raastettu valkosipulinkynsi
Tarjoilu:
Keitetty korealainen/japanilainen riisi
3 erilaista salaatinlehteä, kuten helmisalaattia, rapeaa salaattia ja keräsalaattia.
Kimchiä (itse tehtyä tai ostettua)
Näin teet sen
Liha:
Sekoita kaikki marinadin ainekset. Viipaloi liha mahdollisimman ohueksi ja laita se marinadiin. Anna maustua vähintään 30 minuuttia, mutta mieluiten yön yli. Paista lihaa vähän kerrallaan todella kuumalla pannulla pienessä rypsiöljyssä. Jos paistat liikaa kerralla, liha kiehuu paistamisen sijasta, joten vältä sitä.
Pinaatti:
Laita pinaatti siivilään. Keitä 2 litraa vettä ja kaada se pinaatin päälle. Huuhtele pinaatti jääkylmällä vedellä, kunnes se on täysin kylmää. Purista pinaatista vesi pois. Sekoita soija, riisiviinietikka ja sokeri, kunnes sokeri liukenee. Sekoita hyvin pinaatin joukkoon. Laita kulhoon.
Pavunversot:
Laita papujen idut kulhoon. Kuumenna 2 litraa vettä kiehuvaksi ja kaada pavunversojen päälle. Huuhtele idut sitten jääkylmällä vedellä. Valuta hyvin siivilässä. Sekoita ituja seesamiöljyyn, suolaan ja seesaminsiemeniin. Laita kulhoon.
Seesamikastike:
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita kulhoon.
Tarjoa vastakeitetty liha ssam-kastikkeen, soijamajoneesin, pinaatin ja papuiden itujen, riisin, kimchin ja salaatinlehtien kanssa, joihin voit laittaa kaiken hyvän. Syö rohkeasti käsilläsi!