
Grillatut kanavartaat Mole-kastikkeen kera
6
Annosta
Mole-kastike on peräisin pitkän ajan takaa, ja se on yksi Meksikon rakastetuimpia ja perinteisimpiä kastikkeita. Mole, joka tarkoittaa 'kastiketta', koostuu useista eri ainesosista, kuten chilistä, suklaasta, mausteita ja joskus jopa pähkinöitä. Se vaihtelee alueesta riippuen, mutta kaikki versiot ovat tunnettuja syvästä ja monipuolisesta maustaan.
Mole poblano on tunnetuin versio, ja siinä on täydellinen tasapaino makeuden, tulisuuden ja maanläheisyyden välillä, ja sitä käytetään perinteisesti esimerkiksi kalkkuna- ja kanaruokien kanssa, ja siksi olemme ottaneet tästä klassikosta inspiraatiota malliin tähän reseptiin.
Tässä grillatut kanavartaat saavat todellista makutehostusta täyteläisestä ja kevyesti makeasta molesta. Kanan mieto maku yhdistyy upeasti intensiivisen ja monitahoisen kastikkeen kanssa. Tämä ruokalaji vangitsee meksikolaisen ruokakulttuurin ytimen, jossa suklaan ja chilin yhdistelmä on peräisin.
Chili ja suklaa ovat kaksi ainesosaa, jotka saattavat vaikuttaa toisilleen vastakkaisilta, mutta yhdessä luovat harmonisen tasapainon tulisuuden ja makeuden välille. Chili antaa voimakasta tulisuutta ja joskus savuista, maanläheistä makua, kun taas suklaa, erityisesti tumma suklaa, antaa täyteläisen, makean ja joskus kitkerän maun. Tämän kontrastin ansiosta nämä kaksi makua korostavat toisiaan. Suklaan makeus vaimentaa chilin tulisuutta, kun taas chili tasapainottaa suklaan makeutta ja lisäämällä syvyyttä ja monimutkaisuutta.
Ainesosat (kanavartaat):
6 kanan reisifileetä
3 rkl oliiviöljyä
1,5 tl juustokuminaa.
1,5 tl paprikajauhetta.
1,5 tl valkosipulijauhetta.
Suolaa ja pippuria
Grillivartaat (puiset tai metalliset)
Ainesosat (Mole-kastike):
75 g tummaa suklaata (vähintään 70 %).
1,5 rkl oliiviöljyä
1 pieni keltainen sipuli, hienonnettuna.
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuina.
1,5 rkl punaista chiliä hienonnettuna (tai 1,5 tl chilihiutaleita).
1 kuivattu Ancho-chili
1,5 rkl tomaattipyreetä
1 tl kanelia
1 tl juustokuminaa
1,5 rkl fariinisokeria
3 dl kanalientä
suolaa ja pippuria
Valmistaminen:
Kanavartaat:
Leikkaa kanafileet tasaisiksi paloiksi ja pujota ne vartaisiin. Sivele kananliha oliiviöljyllä ja mausta kuminalla, paprikajauheella ja valkosipulijauheella, suolalla ja pippurilla. Grillaa kanavartaita keskilämmöllä noin 6-8 minuuttia per puoli tai kunnes kana on kypsää ja kauniin grillimaista.
Mole-kastike
Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä muutaman minuutin ajan, kunnes ne pehmenevät ja tuoksuvat. Lisää tomaattipyree, maapähkinävoi ja kaneli, juustokumina ja fariinisokeri ja paista vielä 1-2 minuuttia. Kaada joukkoon kanalientä ja hauduta kastiketta noin 10-12 minuuttia, kunnes se sakeutuu hieman. Sulata tumma suklaa kastikkeeseen ja sekoita kermaiseksi ja tasaiseksi. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.
Tarjoilu: Tarjoile grillatut kanavartaat täyteläisen Mole-kastikkeen kanssa joko dippikastikkeena tai kaada suoraan kanan päälle.