Julköttbullar

Joulupullat

Oikein maukkaat ja mehevät lihapullat ovat joulupöydän ehdoton klassikko. Näihin lihapulliin olen lisännyt hieman joulumausteita tuomaan ekstraa makua.

Ainekset:

  • 1 kg naudan jauhelihaa

  • 1 dl korppujauhoja

  • 1 dl kuohukermaa

  • 1 dl maitoa

  • 1 kananmuna

  • 1,5 rkl sinappia

  • 1 suuri keltainen sipuli

  • ripaus suolaa

  • 2 rkl vasikkafondia

  • ripaus suolaa

  • 2 krm vastajauhettua mustapippuria

  • 1 krm valkopippuria

  • ½ tl neilikkaa

  • Öljyä ja voita paistamiseen

Valmistusohje:

  1. Sekoita maito, kuohukerma, korppujauhot, sinappi ja kananmuna. Anna turvota 5–10 minuuttia.

  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä öljyssä ilman että se saa väriä – sipulin tulee vain pehmetä.

  3. Sekoita jauheliha korppujauhoseokseen. Lisää suola, pippurit, neilikka, vasikkafondi ja sipuli. Sekoita tasaiseksi massaksi.

  4. Kastele kädet kylmällä vedellä ja muotoile massasta haluamasi kokoisia lihapullia.

  5. Kuumenna paistinpannu ja lisää öljyä ja voita. Paista lihapullia keskilämmöllä, mieluiten pienissä erissä. Ravista pannua aina välillä. Kun lihapullat ovat saaneet väriä, laske lämpöä ja kääntele niitä usein, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

  6. Jos aiot pakastaa lihapullia, niitä ei tarvitse paistaa täysin kypsiksi. Voit kypsentää ne loppuun uunissa 190 asteessa noin 15–20 minuuttia.