Blåbärspaj

Mustikkapiirakka

8

annosta

Piirakka on mitoitettu 24 cm:n vuokaan. Jos käytät isompaa vuokaa, lisää täytettä 50 %.

Tarvitset

Piirakkataikina

  • 200 g voita

  • 5½ dl vehnäjauhoja

  • 1 rkl sokeria

  • 3–5 rkl vettä

  • Voita vuoan voiteluun

Täyte

  • 1 litra tuoreita mustikoita

  • 1 dl sokeria

  • 1 rkl sitruunamehua

  • ½ dl vehnäjauhoja

  • 1½ rkl maissitärkkelystä

Päälle

  • 1 kananmuna

  • 1 hyppysellinen suolaa

  • 1 rkl ruokosokeria (tai raesokeria)

Ohjeet

Taikina

  1. Paloittele kylmä voi pieniksi kuutioiksi. Lisää jauhot ja sokeri. Nypi tai sekoita murumaiseksi.

  2. Lisää vettä vähitellen ja puristele taikina kiinteäksi palloksi.

  3. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat osat leivinpaperien välissä.

  4. Aseta piirakkavuoka taikinan päälle ja lisää noin 4 cm ylimääräistä reunojen kattamiseksi. Leikkaa ympyrä ja rullaa taikina leivinpaperin kanssa. Tee samoin toiselle puolikkaalle.

  5. Laita rullat jääkaappiin noin 30 minuutiksi täytteen valmistuksen ajaksi.

Marjatäyte

  1. Laita mustikat kulhoon ja lisää sitruunamehu.

  2. Sekoita keskenään sokeri, jauhot ja maissitärkkelys. Lisää mustikoihin ja sekoita, kunnes kaikki marjat ovat peittyneet.

Paistaminen ja kokoaminen

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja aseta ritilä uunin keskitasolle.

  2. Voitele piirakkavuoka voilla.

  3. Aseta toinen taikinarulla vuokaan ja painele varovasti tasaiseksi reunoille.

  4. Kaada marjatäyte vuokaan ja tasoita pinta.

  5. Muotoile toisesta taikinapuolikkaasta haluamasi kansi ja aseta marjojen päälle. Nipistä reunat yhteen ja poista ylimääräinen taikina.

  6. Vatkaa muna ja suola, voitele piirakan pinta ja ripottele päälle ruokosokeria.

  7. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 15 minuuttia. Laske lämpö 175 asteeseen ja siirrä ritilä yhtä alemmaksi.

  8. Jatka paistamista vielä 25–35 minuuttia tai kunnes täyte kuplii.

  9. Anna piirakan jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua.

  10. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.