Äppelmos

Omenasose

Kun omenat ovat kypsiä ja soseenteko alkaa, on sosemylly korvaamaton apuväline. Sen ansiosta sinun ei tarvitse kuoria tai poistaa siemeniä, mikä nopeuttaa valmistusta huomattavasti. Itse tehdyssä omenasoseessa voit itse säädellä sokerin määrää ja kokeilla lisätä mukaan muita hedelmiä, kuten päärynöitä. Mausta sose halutessasi esimerkiksi kardemummalla, sitrushedelmillä tai vaniljalla – ne antavat herkullisia makuyhdistelmiä.

Tarvitset

  • 1 kg omenoita

  • ½ kg sokeria (voi jättää pois)

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla.

  2. Pese ja paloittele omenat pienemmiksi paloiksi. Levitä palat pellille ja peitä toisella leivinpaperilla.

  3. Paahda uunissa, kunnes omenapalat ovat pehmeitä, noin 15 minuuttia.

  4. Aja kaikki hedelmät sosemyllyn läpi. Ota talteen jäännökset ja soseuta vielä kerran.

  5. Mittaa valmis omenasose ja kaada kattilaan. Lisää noin puolet sokeria suhteessa soseen määrään ja lämmitä sekoittaen, kunnes sokeri liukenee – älä anna kiehua!

  6. Kaada omenasose puhtaisiin lasipurkkeihin, anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa.