)
Ris á la Malta ja appelsiini
8
portioner
Appelsiininen Ris à la Malta on raikas ja kermaisen pehmeä jälkiruoka, jossa perinteinen joulupuuro saa seurakseen sitruksen tuoreutta. Tämä jälkiruoka sopii täydellisesti joulupöytään tai mihin tahansa talviseen herkkuhetkeen
Ainekset:
3,5 dl puuroriisiä
7 dl vettä
50 g voita
ripaus suolaa
7–8 dl maitoa (täysmaitoa)
½ dl sokeria
2 kokonaista kanelitankoa
5 dl vispikermaa, vatkattuna
2 tl vaniljasokeria
Tarjoiluun:
3 appelsiinia
2 dl vettä
1 rkl sokeria
Valmistusohje:
Mittaa riisi, vesi, voi ja suola isoon kattilaan.
Keitä keskilämmöllä kannen alla 10–15 minuuttia tai kunnes neste on imeytynyt.
Lisää kanelitangot ja kaada maito joukkoon. Kiehauta, pienennä lämpöä ja anna hautua sekoittaen noin 30–35 minuuttia. Jos riisi ei ole kypsää, jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä. Lisää tarvittaessa maitoa, jos puuro on liian paksua.
Anna puuron jäähtyä täysin.
Pese appelsiinit lämpimällä vedellä.
Kuori appelsiinit ohuesti ilman valkoista osaa ja leikkaa kuori ohuiksi suikaleiksi. Keitä suikaleita noin 2 minuuttia, kaada vesi pois ja anna jäähtyä.
Poista appelsiineista valkoinen kuori ja leikkaa hedelmälohkoiksi.
Purista lopusta appelsiinista mehu kattilaan, lisää sokeri ja kiehauta kunnes se imeytyy. Lisää keitetyt appelsiininkuorisuikaleet ja anna jäähtyä.
Vatkaa kerma kevyesti vaniljasokerin kanssa ja käännä se jäähtyneeseen riisipuuroon. Aseta tarjoiluastialle ja koristele appelsiininkuorisuikaleilla ja -lohkoilla.