)
Sahramipullat mantelimassalla
24
kpl pullia
Mehevät ja tuoksuvat pullat, joissa on sahramin maku ja mantelimassan ihana makeus, ovat vaikeasti voitettavia.
Ainekset:
30 g tuorehiivaa
5 dl maitoa, kädenlämpöistä
1 g sahramia
1,5 dl sokeria
13–14 dl vehnäjauhoja
125 g voita, huoneenlämpöistä
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 kananmuna voiteluun
Raesokeria pinnalle
Täyte:
200 g mantelimassaa
150 g voita, huoneenlämpöistä
1 rkl vaniljasokeria
Sokeriliemi voiteluun:
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
Valmistusohje:
Lämmitä maito 37 asteeseen sahramin kanssa.
Murenna hiiva kulhoon ja liuota se lämpimään maitoon.
Lisää kananmuna, suola ja sokeri sekä noin puolet jauhoista. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa tai käsin.
Lisää voi ja vaivaa taikinaan.
Lisää loput jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa 10–15 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa ja sileää. Jos vaivat käsin, vaivaa hieman pidempään.
Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.
Täytteen valmistus
Raasta mantelimassa.
Lisää huoneenlämpöinen voi ja vaniljasokeri.
Sekoita tasaiseksi täytteeksi ja jätä huoneenlämpöön odottamaan.
Pullien muotoilu
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan.
Kauli taikinapala noin 40 × 45 cm levyksi.
Levitä täyte tasaisesti taikinan päälle ja taita taikina puoliksi.
Leikkaa taikinasta noin 3 cm levyisiä suikaleita lyhyeltä sivulta.
Tee jokaisen suikaleen keskelle viilto (”lahjekuivio”).
Kierrä suikaleita ja muotoile ne pulliksi, päät alaspäin.
Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle ja anna nousta kaksinkertaisiksi, noin 1 tunti (ajan pituus riippuu keittiön lämpötilasta).
Sokeriliemi
Keitä vesi, sokeri ja vaniljasokeri kattilassa siirapiksi.
Ota sivuun jäähtymään.
Paistaminen
Lämmitä uuni 225 asteeseen.
Voitele pullat kevyesti vispatulla kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista pullia noin 10–12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
Voitele pullat heti uunista ottamisen jälkeen sokeriliemellä – tämä antaa kauniin kiillon ja pitää pullat mehevinä.