)
Torsk med blanquettesås, ärter, pärllök och dillolja
4
portioner
Från Thomas Alcayagas "Trerättersmiddag med sous vide"
Du behöver
Blanquettesås med rökt ost
2,5 dl kyckling- eller grönsaksfond (fisk, skaldjur eller hummer kan också användas)
1 dl creme fraiche 38 %
25 g smör
1 dl vispgrädde
3 äggulor
1 helt ägg
50 g rökt ost
Ärter
125 g skidade ärter
Citronskal från en 1/4 citron
15 g smör
Färskmalen peppar
Pärllök i dillolja
0,5 dl rapsolja
1-2 knippar dill
150 g skalad pärllök
Torsk
4 st torskfiléer utan skinn på 125 g
Salt och peppar
Du behöver
Blanquettesås med rökt ost
Lägg alla ingredienser i en vakuumpåse och stäng den försiktigt. Kör i sous vide i 20 minuter på 80 grader. Skär ett litet hål i påsen och häll över det i en behållare och mixa med en stavmixer. Blanda såsen tills den uppnår en enhetlig konsistens. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft.
Ärter
Lägg alla ingredienser i en påse. Tillaga i 10 minuter på 80 grader.
Pärllök i dillolja
Blanda olja och dill till en massa. Sikta igenom en fin sil. Häll hälften av dilloljan i en vakuumpåse tillsammans med löken.
Kör i sous vide i 45 minuter på 84 grader.
Torsk
Krydda torsken med salt och peppar. Lägg i vakuumpåse. Tillaga i 30 minuter på 48 grader.
Anrättning: Fördela ärtor och halverad pärllök i botten av en skål. Häll över lite extra dillolja. Placera torsken på toppen och dekorera med en smula dill och eventuella andra örter. Servera tillsammans med såsen. Vill man servera den som huvudrätt passar den utmärkt tillsammans med potatis.