Torsk med blanquettesås, ärter, pärllök och dillolja

Torsk med blanquettesås, ärter, pärllök och dillolja

4

portioner

Från Thomas Alcayagas "Trerättersmiddag med sous vide"

Du behöver

Blanquettesås med rökt ost

  • 2,5 dl kyckling- eller grönsaksfond (fisk, skaldjur eller hummer kan också användas)

  • 1 dl creme fraiche 38 %

  • 25 g smör

  • 1 dl vispgrädde

  • 3 äggulor

  • 1 helt ägg

  • 50 g rökt ost

Ärter

  • 125 g skidade ärter

  • Citronskal från en 1/4 citron

  • 15 g smör

  • Färskmalen peppar

Pärllök i dillolja

  • 0,5 dl rapsolja

  • 1-2 knippar dill

  • 150 g skalad pärllök

Torsk

  • 4 st torskfiléer utan skinn på 125 g

  • Salt och peppar

Du behöver

Blanquettesås med rökt ost

  1. Lägg alla ingredienser i en vakuumpåse och stäng den försiktigt. Kör i sous vide i 20 minuter på 80 grader. Skär ett litet hål i påsen och häll över det i en behållare och mixa med en stavmixer. Blanda såsen tills den uppnår en enhetlig konsistens. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft.

Ärter

  1. Lägg alla ingredienser i en påse. Tillaga i 10 minuter på 80 grader.

Pärllök i dillolja

  1. Blanda olja och dill till en massa. Sikta igenom en fin sil. Häll hälften av dilloljan i en vakuumpåse tillsammans med löken.

  2. Kör i sous vide i 45 minuter på 84 grader.

Torsk

  1. Krydda torsken med salt och peppar. Lägg i vakuumpåse. Tillaga i 30 minuter på 48 grader.

Anrättning: Fördela ärtor och halverad pärllök i botten av en skål. Häll över lite extra dillolja. Placera torsken på toppen och dekorera med en smula dill och eventuella andra örter. Servera tillsammans med såsen. Vill man servera den som huvudrätt passar den utmärkt tillsammans med potatis.