Vildand med aronia- & lavendelsky

Villihanhea aronia–laventelikastikkeella

12

annosta

Yhdessä pyöristettyjen perunoiden, paahdetun maa-artisokavaahdon, tuoreen tryffelin ja marinoitujen mustien karpaloiden kanssa. Metsäankka muistuttaa ankkaa, mutta sen maku on tummempi ja villimpi, elegantti vivahde. Siksi se sopii hyvin yhteen muiden maukkaiden ainesosien kanssa lautasella. Tryffeli ja paahdettu maa-artisokka antavat makuprofiilille syvyyttä, ja mustat karpalot tuovat raikasta happamuutta. Mausteikas ja täyteläinen pääruoka, joka täydentyy parhaiten lasillisen samanlaista luonnetta olevan juoman kanssa.

Metsäankka

  • 12 kpl metsänankan rintafileitä nahalla

  • 300 g (+150 g) voita

  • 8 oksaa timjamia

  • 1 kokonainen valkosipuli (murskattuna)

  • Suolaa

Valmistus:

  1. Leikkaa nahkaan ruutukuvio. Aseta rintafileet kylmään paistinpannuun nahkapuoli alaspäin. Paista keskilämmöllä, kunnes nahka on kullanruskea.

  2. Nosta fileet ritilälle ja laita sivuun.

  3. Sulata voi samassa pannussa, lisää timjami ja laita fileet takaisin pannuun nahkapuoli ylöspäin.

  4. Paista ja valuta lihaa voilla, kunnes sisälämpötila on 42 °C.

  5. Anna levätä 5–7 min. Ennen tarjoilua kuumenna pannu uudelleen ja valuta vielä voita fileiden päälle, kunnes sisälämpötila on 48–50 °C.

Aronia- ja laventelikastike

Ainekset:

  • 5 dl paahdettua kanalientä

  • 5 dl vettä

  • 4 kpl salottisipulia

  • 1 dl persiljanvarsia

  • 100 g ruskeutettua voita

  • 2 oksaa timjamia

  • 2 oksaa mäkimeiramia (käytetään)

  • 1 kourallinen siankärsämöä (käytetään)

  • Suolaa

  • 5 dl punaviiniä

  • 1 dl sokeria

  • 1 dl sherryetikkaa

  • 5 dl aronia-mehua

  • 1 rkl laventelin kukkia

Valmistus:

  1. Sulata voi kattilassa. Kuullota sipulit ja yrtit voissa, kunnes kullanruskeita.

  2. Lisää vesi ja liemi, kiehauta 5 min, siivilöi ja kaada uuteen kattilaan.

  3. Karamellisoi sokeri pannussa. Kun sokeri on sulanut ja kullanruskea, lisää muut nesteet ja kiehauta.

  4. Lisää laventelin kukat, keitä 3 min, siivilöi ja yhdistä liemeen.

  5. Keitä hieman kasaan kunnes koostumus on kastikkeen tyyppinen. Mausta suolalla.

Pyöristetyt perunat

Ainekset:

  • 5 kpl uuniperunoita

  • Paistovuokien rasva metsänankasta

  • 2 oksaa timjamia

  • ½ valkosipulia

  • Suolaa

Valmistus:

  1. Leikkaa perunat ohuiksi levyiksi ja rullaa tiukoiksi sylintereiksi (~10 cm halkaisija).

  2. Leikkaa noin sentin paksuisia rullia.

  3. Kuumenna voi pannulla, lisää timjami ja murskattu valkosipuli.

  4. Valuta perunarullien päälle voita ja mausta suolalla.

Marinoidut mustat karpalot

Ainekset:

  • 100 g sokeria

  • 2 dl sherryetikkaa

  • 2 dl vettä

  • 100 g pakastettuja mustia karpaloita

Valmistus:

  1. Sekoita etikka ja vesi.

  2. Sulata sokeri kullanruskeaksi ja lisää etikkavesi.

  3. Kiehauta ja keitä hetki. Anna jäähtyä.

  4. Lisää pakastetut karpalot ja jäähdytä.

Paahdetun maa-artisokan vaahto

Ainekset:

  • 500 g kuorittuja/paahdettuja maa-artisokan juuria

  • 2 banaanisalottisipulia

  • 1 l kuohukermaa

  • 1 dl kylmäpuristettua rapsiöljyä

  • 1 rkl sherryetikkaa

  • 3 dl vettä

  • Suolaa

Valmistus:

  1. Lämmitä uuni 225 °C.

  2. Sivele maa-artisokat öljyllä ja paahda kullanruskeiksi ja pehmeiksi.

  3. Sulata voi kattilassa, lisää paahdetut maa-artisokat ja sipulit, kuullota.

  4. Lisää sherryetikka, sekoita. Lisää vesi ja keitä 1/3 kokoon.

  5. Lisää kuohukerma ja keitä keskilämmöllä 5–7 min, kunnes kerma on 1/3 vähentynyt.

  6. Sekoita tehosekoittimessa täysin sileäksi, mausta suolalla.

  7. Siivilöi ja kaada kermafiskiin. Lämmitä hieman, lisää 2 kapselia ja ravista hyvin ennen tarjoilua.

Juomasuositus:

Tämän ruoan kanssa tarjoillaan Hvonn Njólia, erinomainen alkoholiton vaihtoehto punaviinille. Sen tummien marjojen ja pohjoismaisten metsien yrttien vivahteet sopivat täydellisesti voimakkaiden ja maukkaiden ruokien, kuten tämän, kanssa.