Valurauta

Valurauta

Miksi valita valurauta?

Oikein hoidettu valurautapannu tai -kattila kestää käytännössä ikuisesti. Ei ole harvinaista, että se siirtyy perintönä sukupolvelta toiselle. Valurauta on siis ylivoimaisesti taloudellisin hankinta! Tämä on kuitenkin vain yksi monista valuraudan eduista:

  • Erinomainen ja tasainen lämmönjohtavuus

  • Sopii kaikille lämmönlähteille, myös avotulelle

  • Voidaan käyttää uunissa (poikkeuksena tuotteet, joissa on puukahva)

  • Hyvä paistopinta

  • Pitkä käyttöikä

  • Valmistettu vain luonnon raaka-aineista, ja siksi täysin kierrätettävä

  • Kestää kaikenlaiset keittiövälineet, myös metalliset

Valurautaisessa astiassa ruokaa valmistettaessa ruokaan vapautuu rautaa. Kun kokkaat valurautapadassa, osa raudasta liukenee ruokaan – luonnollinen raudanlähde! Eniten rautaa siirtyy pitkissä haudutuksissa, erityisesti jos mukana on esimerkiksi tomaattia, viiniä tai muita happamia ainesosia.

Hoito-ohjeet

Valurauta puhdistetaan pääsääntöisesti lämpimällä vedellä ja tiskiharjalla – ilman astianpesuainetta. Mitä nopeammin peset pannun käytön jälkeen, sitä helpompaa se on. Astianpesukonetta ei tule käyttää, sillä se vahingoittaa pannun pintaan paistettua rasvakerrosta ja saa pannun helposti ruostumaan. Pesun jälkeen pannu tulee kuivata, esimerkiksi kuumentamalla sitä liedellä. Säilytä kuivassa paikassa.

Jos ruokajäämät palavat kiinni, pannun voi puhdistaa muovilastalla. Jos lika on pahasti palanut, voit käyttää teräsvillaa (kuten "svinto") – tämän jälkeen pannu tulee rasvapolttaa uudelleen. Sama käsittely toimii myös, jos pannuun ilmestyy ruostetta. Myös keittämällä pieni määrä vettä pannussa voi irrottaa kiinnipalanutta ruokaa.

Karkea puhdistus: Peitä pannun pohja karkealla suolalla. Kuumenna pannu korkealla lämmöllä 1–2 minuuttia, kaada suola pois ja pyyhi pannu paperilla puhtaaksi. Pinta saattaa saada harmaan sävyn – silloin on hyvä suorittaa uusi rasvapoltto:

Rasvapoltto: Valurautapannut toimitetaan valmiiksi rasvapoltettuina, joten ne ovat heti käyttövalmiita. Pannun rasvapoltto kannattaa kuitenkin uusia silloin tällöin, jotta luonnollinen non-stick -pinta säilyy. Toimi näin:
Kuivaa tuote ja levitä siihen ohut kerros rypsiöljyä (muutamia tippoja riittää). Lämmitä tuotetta korkealla lämmöllä liedellä tai uunissa (tuotteita, joissa on puuosia, ei saa laittaa uuniin). 10–15 minuutin jälkeen öljy on palanut kiinni ja pinta on jälleen musta ja käyttövalmis.