Sadonkorjuuaika

Aika korjata puutarhan kaikki aarteet! Nyt on hetki poimia auringon kypsyttämät tomaatit, rapeat porkkanat ja makeat omenat. Mutta mitä kaikkea niistä voisi tehdä, jotta sadosta saisi parhaan hyödyn irti? Tässä muutamia vinkkejä, joiden toivomme inspiroivan sinua säilömään ja jalostamaan nämä ihanat raaka-aineet parhaalla mahdollisella tavalla.

Tomaateista kaikki irti

Tomaattien herkullinen maku pääsee oikeuksiinsa monella tavalla – niitä voi toki syödä sellaisenaan, mutta ne sopivat myös erinomaisesti jatkojalostukseen. Kuivaamalla saat herkullisia aurinkokuivattuja tomaatteja, jotka sopivat salaattiin, pastaan tai leivän päälle. Voit myös säilöä tomaatteja etikkaliemeen valkosipulin ja yrttien kanssa. Tee pesto rosso yhdistämällä kuivatut tomaatit, basilika, juusto ja siemenet – täydellinen pastalle tai leivän päälle.

Muita ideoita ovat pastakastikkeen tai tomaattikeiton keittäminen syksyn viileisiin päiviin, tomaattien gratinointi juuston ja mausteiden kera uunissa tai maukkaan tomaattimehun valmistaminen täynnä makua ja vitamiineja.

Kuivaus

  • Pese tomaatit ja leikkaa ne puoliksi tai viipaleiksi.

  • Aseta tomaatit harvoin kuivatusalustoille siten, että jokaisella alustalla tomaatit ovat yhtä paksuja.

  • Käynnistä kuivuri 55 asteeseen ja anna kuivua ensin noin 4 tuntia. Käännä alustat tasaisemman kuivumisen varmistamiseksi. Tarkkaile tomaatteja ja lisää kuivausaikaa tarpeen mukaan. Kuivatusaika vaihtelee tomaatin koon ja halutun koostumuksen mukaan, joten tarkista tomaatit säännöllisesti ja käännä alustat muutaman kerran.

Maustaminen

Sekoita kulhossa oliiviöljyä ja haluamiasi mausteita. Lisää tomaatit ja sekoita hyvin. Kuivaa tomaatit kuten yllä.

Pienet tomaatit

Kokeile kuivata puolikkaita kirsikka- tai cocktailtomaatteja, kunnes ne ovat rapeita. Sekä maustettuna että ilman ne ovat mainio lisä salaattiin.

Säilöminen

Jos aiot säilöä tomaatit öljyyn, kuivaa niitä sen verran, että ne ovat vielä taivuteltavissa. Kerrosta tomaatit ja mausteet, kuten valkosipuli, rosmariini, suola ja pippuri, purkkiin ja täytä öljyllä.

Täysin kuivatut tomaatit voi pehmittää liottamalla kuumassa vedessä.

Pesto

Kotitekoisen peston etuna on se, että voit itse valita siihen sopivat ainekset. Pinjansiementen sijaan voit käyttää muita pähkinöitä, siemeniä tai ydinhedelmiä. Kokeile myös maustaa pesto eri yrteillä, mausteilla, marjoilla tai hedelmillä!

Porkkanat

Porkkanat, niiden rapean rakenteen ja luonnollisen makeuden ansiosta, ovat korvaamaton aines keittiössä. Olipa ne sitten lisätty syksyiseen pata-astiaan, paahdettu muiden juuresten kanssa tai soseutettu samettiseksi keitoksi, ne tuovat makua ja ravinteita aterioihisi.

Raastetut porkkanat voi hyvin pakastaa sellaisenaan, ja niitä voi käyttää makeutukseen kotitekoisessa leivässä, jauhelihakastikkeessa tai kesäkurpitsapihveissä. Tietenkin ne muodostavat myös herkullisen pohjan suosikkileivonnaiseen, porkkanakakkuun. Kannattaa raastaa kerralla vähän enemmän ja pakastaa noin 350 gramman annoksina, niin seuraavalla kerralla porkkanakakun leipominen sujuu nopeasti.

Keittoa ja pikkelöintiä

Valmista porkkanakeitto soseuttamalla keitetyt porkkanat sipulin, valkosipulin, inkiväärin ja kasvisliemen kanssa. Lisää kookosmaitoa, niin saat pehmeän ja täyteläisen keiton.

Pikkelöi porkkanat laittamalla ne etikkaliemeen (1-2-3-liemi) valkosipulin ja chilin kera.

Mehusta

Käytä mehupuristinta ja tee raikas porkkanamehu esimerkiksi omenasta, sitruunasta ja inkivääristä yhdessä porkkanoiden kanssa.

Porkkanakakku

Tässä resepti ihanan mehevään porkkanakakkuun, jossa on runsaasti kermaista kuorrutetta – täydellinen tarjottava ympäri vuoden. Porkkanakakun voi pakastaa ja se säilyy jääkaapissa monta päivää. Raastinosa on loistava apuväline myös muiden vihannesten raastamiseen syksyn ruokiin – monia raasteita voi pakastaa ja kannattaa tehdä se annoskoossa reseptien mukaan, jolloin ruoanlaitto on helppoa ja nopeaa.

Omenat

Nyt on omenakausi! Purista mehua, tee sosetta tai kuivaa ohuita omenaviipaleita makeanhappamiksi lastuiksi syksyn välipaloihin. Tämä hedelmä, josta löytyy loputtomasti lajikkeita, sopii sekä leipien että makeiden leivonnaisten maustamiseen – tai herkulliseksi marmeladiksi juustotarjottimelle.

Omenasose

Kun omenat ovat kypsiä ja soseenteko alkaa, on sosemylly korvaamaton apuväline. Sen ansiosta sinun ei tarvitse kuoria tai poistaa siemeniä, mikä nopeuttaa valmistusta huomattavasti. Itse tehdyssä omenasoseessa voit itse säädellä sokerin määrää ja kokeilla lisätä mukaan muita hedelmiä, kuten päärynöitä. Mausta sose halutessasi esimerkiksi kardemummalla, sitrushedelmillä tai vaniljalla – ne antavat herkullisia makuyhdistelmiä.

Ankarsrum ja Go Green -lisätarvikepaketti
Säästä 200 €!

Ankarsrum AKM 6230 -yleiskone lisävarustepaketilla on ainoa keittiökone, jonka tarvitset. Kun olet kerran kokenut, kuinka tehokkaasti se toimii, et halua olla ilman sitä. Tehokkaan 1500 watin moottorin ansiosta AKM 6230 selviytyy vaivatta jopa sitkeimmästä hapanjuuritaikinasta.

Peruspakettiin sisältyy taikinarulla, taikinaveitsi, taikinalasta, taikinakoukku ja kätevä kohotuslasi. Lisäksi mukana tulee 3,5 litran vispikulho kestävästä tritan-muovista sekä pallovispit ja murotaikinavispit.

Laajennettu Go Green -lisävarustepaketti sisältää tehokkaan tehosekoittimen BPA-vapaalla tritankannulla, sitruspusertimen sekä vihannessilppurin, jossa on kolme eri terää.

Tehosekoitin sopii täydellisesti kermaisen peston, herkullisten smoothieiden tai kotitekoisen hummuksen valmistamiseen. Laitteen nopeus on säädettävissä 3500–12000 kierrokseen minuutissa. Sitruspuserrin toimii kaikille sitrushedelmille ja puristaa helposti mehut myös sitkeistä greipeistä. Vihannessilppurilla voit nopeasti viipaloida salaattia tai pilkkoa aineksia herkulliseen pataruokaan. AKM 6230 tekee leipomisesta ja ruoanlaitosta paitsi helpompaa, myös hauskempaa – alusta asti.