Ostoskori Ostoskori ?.SubtotalFormatted? String.Empty Ostoskorisi on tyhjä
0
Lisää ostoskoriin
kpl
Ostoskori Ostoskori Näytä ostoskori Mene kassalle Ostoskorisi on tyhjä
0
Lisää ostoskoriin
kpl
Ostoskori Ostoskori ?.SubtotalFormatted? String.Empty Ostoskorisi on tyhjä
0
Lisää ostoskoriin
kpl
Ostoskori Ostoskori Näytä ostoskori Mene kassalle Ostoskorisi on tyhjä
0
Lisää ostoskoriin
kpl
Mikä veitsi minun pitäisi valita?

Mikä veitsi minun pitäisi valita?

Kotikeittiössä on täysin mahdollista päästä alkuun pelkästään yhdellä veitsellä. Aloita siinä tapauksessa kokkiveitsellä, joka sopii hyvin omaan käteesi. Osta sitten yksi veitsi kerrallaan ja täydennä näin veitsimagneettiasi pikkuhiljaa.

KitchenOnen valikoimassa on yli 1400 veistä, ja olitpa sitten aloittelija tai mestarikokki, tuotteita riittää selattavaksi. Haluamme hyödyntää tilaisuuden ja kertoa lisää suosituimmista veitsityypeistä. Toivomme, että se auttaa sinua veitsen valinnassa tai ainakin ohjaa oikeaan suuntaan. Jos sinulla on tämän artikkelin luettuasi edelleen kysyttävää, voit vapaasti ottaa meihin yhteyttä. Löydät asiakaspalvelun yhteystiedot klikkaamalla tästä.

Aloita siis kokoelmasi kokkiveitsestä, ja tarkempaa työskentelyä varten suosittelemme hankkimaan vähintään neljän veitsen sarjan: kokki-, leipä-, vihannes- ja kuorimaveitsen. Jos haluat päivittää veitsivarastosi kerralla edulliseen hintaan, jokin laadukkaista veitsiseteistämme on hyvä valinta.

Aloitetaan tarkastelemalla lähemmin neljää ”yleisintä” veistä, kokki-, vihannes-, kuorima- ja leipäveistä. Sen jälkeen syvennytään erityyppisiin veitsiin, joita on paljon mutta jotka on huolellisesti valittu, esimerkiksi fileointi-, paisti-, santoku-, lohi-, deba- ja osteriveitsiin.

Kokkiveitsi / Gyoto

"Pitäisi löytyä joka keittiöstä"

Pituus: 20–25 cm
Ominaisuudet: Siinä on leveä terä, jotta rystyset eivät osu leikkuulautaan pilkkomisen aikana. Monikäyttöinen, täydellinen paloitteluun, leikkaamiseen ja viipalointiin. Sopii sekä vihannesten että lihan käsittelyyn. Monet tuntevat sen myös nimellä ”gyoto”, joka on kokkiveistä tarkoittava japanin kielen sana.

Vihannesveitsi / Nakiri

"Ei ole itsestäänselvää, miltä vihannesveitsen tulisi näyttää"

Pituus: 14–18 cm
Ominaisuudet: On olemassa suurempia vihannesveitsiä, joissa on leveä (usein hieman painava) terä ja jotka on suunniteltu pääasiassa raaka-aineiden pilkkomiseen naputtavalla tyylillä. Pienempiä veitsityyppejä käytetään vihannesten leikkaamiseen ja samaan tapaan kuin kuorimaveitsiä. Kuten aiemmin mainittiin, vihannesveitsiä on monia erityyppisiä ja -kokoisia. Niille, jotka haluavat täsmätyökaluja tiettyjen työvaiheiden helpottamiseen, valittavana on useita erilaisia, kuten tomaattiveitsi. Japanista peräisin olevia vihannesveitsiä kutsutaan nimellä Nakiri.

Kuorimaveitsi

"Hyvä veitsi olla olemassa, käytännöllinen ja vie vähän tilaa"

Pituus: 8–12 cm
Ominaisuudet: Pieni veitsi, jossa on nuolenkärjen muotoinen terä. Käytetään sipulien, hedelmien ja muiden kasvisten kuorimiseen, mutta sopii hyvin myös muovipakkausten avaamiseen tai huonojen kohtien poistamiseen perunoista.

Leipäveitsi

"Vinkki: Valitse melko pitkä; se on monikäyttöisempi"

Pituus: 18–26 cm
Ominaisuudet: Leipäveitsessä on todella pitkä sahalaitainen terä, joka on hyvä esimerkiksi silloin, kun aiot halkaista suuren kaalinpään ja haluat välttää tekemästä monta käännöstä päästäksesi läpi. Sahalaitainen terä on välttämätön myös kovakuorisen leivän leikkaamiseen, jotta se onnistuu siististi ja leipää muussaamatta. Se on selvästi yksi keittiön pisimmistä veitsistä.

Suositut keittiöveitset

Neljän edellä mainitun veitsen avulla hoidat kaikki ruoanvalmistustehtävät hyvin tuloksin. Meillä KitchenOnella on suuri intohimo ruoanlaittoon, ja olemme vuosien varrella rakentaneet laajan keittiöveitsivalikoiman, johon kuuluu yli 1400 veistä. Kiinnostuksen mukana tulee myös tieto. Olemme onnistuneet tunnistamaan 15 suosituinta veitsityyppiä. Löydät tietoa niistä kaikista tästä artikkelista ja keittiöveitsivalikoimamme tuotesivuilta. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja, ja löydä uusia suosikkeja, joilla voit loistaa keittiössä.

Yleisveitsi

"Toimiva ja monipuolinen"

Pituus: 11–15 cm
Ominaisuudet: Yleisveistä on helpompi käsitellä vihannesten pilkkomisessa/suikaloinnissa kuin kokkiveistä. Sopii hyvin myös muun muassa lihapalojen leikkaamiseen.

Fileointiveitsi / Sujihiki

"Vinkki: Valitse lohelle pidempi ja lihalle lyhyempi malli"

Pituus: 16–24 cm
Ominaisuudet: Veitsen terä on pitkä, kapea ja hieman taipuisa, jotta sillä voi helposti seurata kalan nahkaa ja irrottaa sen kalafileestä. Hyvä veitsi olla kotona, jos kokkaat mieluummin alusta asti kuin ostat valmiita fileitä.

Santoku-veitsi

"’San’ tarkoittaa kolmea, ja ’Toku’ tarkoittaa tehtäviä"

Pituus: 14–19 cm
Ominaisuudet: Jotkut sanovat, että se on veitsi, jota voidaan käyttää lihalle, siipikarjalle ja kalalle, kun taas toisten mielestä sitä tulisi käyttää leikkaamiseen, pilkkomiseen ja silppuamiseen. Joka tapauksessa tällä veitsellä on monia käyttötarkoituksia. Lähes rinnastettavissa yleisveitseen, mutta maailmankuulua japanilaista laatua.

Paistiveitsi / Transeerausveitsi

"Transeeraus on leikkaamista viipaleiksi tai paloiksi tarjoilua varten"

Pituus: 20–27 cm
Ominaisuudet: Transeeraus tarkoittaa paistin tai kanan viipalointia tai paloittelua tarjolle. Joskus halutaan saada ohuita siivuja, kuten joulukinkusta, ja joskus taas tasaisia sentin paksuisia siivuja, kuten kuvepaistista eli flank steakista. Tarpeesta riippumatta hyvä viipalointiveitsi helpottaa työtä. Sinulle, joka mielelläsi valmistat ja tarjoilet lihaa tyylikkäästi. Tähänkin ryhmään kuuluu valikoima veitsiä, jotka on mukautettu tietyille proteiinin lähteille, esimerkiksi siipikarjalle.

Sashimi-veitsi / Yanagiba

"Paperinohuet siivut yhdellä vedolla"

Pituus: Pitkä, usein 25–30 cm
Ominaisuudet: Veitsi on suunniteltu leikkaamaan ohuita kala- tai lihaviipaleita yhdellä vedolla ja tekemään mahdollisimman kaunis leikkauspinta. Ne on teroitettu vain toiselta puolelta, joko oikea- tai vasenkätisille sopivaksi. Erinomainen valinta sinulle, joka haluat tarjoilla esimerkiksi sashimia tai carpacciota kuin ammattilainen. Yanagibaa käytetään usein sushiravintoloissa.

Turneerausveitsi / Koristeluveitsi

"Ylellinen perunankuorija"

Pituus: 6–8 cm
Ominaisuudet: Käyräteräinen versio kuorimaveitsestä. Sen kaareva, kynttä muistuttava terä tekee siitä täydellisen pyöreiden hedelmien ja vihannesten kuorimiseen. Loistava vaihtoehto perunankuorimaveitselle.

Osteri- ja äyriäisveitsi

"Tarpeeksi luja murtamaan äyriäisten kuoren"

Pituus: 5–8 cm
Ominaisuudet: Pieniä veitsiä, jotka ovat tarpeeksi teräviä ja lujia murtamaan rapujen kovan kuoren mutta joiden kapea terä pääsee silti äyriäisten sisään. Veitsessä on usein terän keskellä reikä, jonka avulla sakset ja muut vastaavat saadaan katkaistua. Tärkeä väline jokaisen merenantimien ystävän kotona!

Kiritsuke

"Rajuin japanilainen veitsi"

Pituus: 20–23 cm
Ominaisuudet: Kiritsuke-veitsessä on rajunnäköinen ja terävä kolmiomainen kärki. Siinä on keskileveä terä, joten se sopii sekä vihannesten että hedelmien leikkaamiseen. Veitsen terän erikoissuunnittelun ansiosta sitä voidaan käyttää paljon, eikä sinun tarvitse vaihtaa veistä raaka-aineiden välillä. Muista kuitenkin huuhdella veitsi välissä, jotta maut eivät sekoitu keskenään.

Lihakirves

"Erittäin kestävä keittiöveitsi"

Pituus: 15–18 cm
Ominaisuudet: Lihakirvestä käytetään, kun ruoanlaitossa tarvitaan vähän lisätehoa. Muotoiltu paksulla, suorakaiteen muotoisella terällä ja kunnollisella kahvalla. Lihakirveen ei tarvitse olla yhtä terävä kuin muiden veitsien, koska sitä käytetään ennemminkin paloitteluun kuin leikkaamiseen. Siksi siinä on loiva teroituskulma ja se on valmistettu kovasta teräksestä (usein eurooppalaisesta). Painonsa ansiosta kirves kulkee helposti kovien vihannesten läpi ja toimii erinomaisesti myös lihan pilkkomisessa.

Lohiveitsi

"Käytetään ohuiden ja tasaisten siivujen leikkaamiseen"

Pituus: 27–32 cm
Ominaisuudet: Pitkän ja joustavan terän ansiosta veitsi sopii täydellisesti lohen leikkaamiseen ohuiksi, tasaisiksi ja hienoiksi siivuiksi. Kärki on hieman pyöristetty, jotta liha ei vaurioidu. Kokenut kokki käyttää yleensä fileointiveistä myös tämän tehtävän suorittamiseen, mutta meille muille lohiveitsi on erittäin hyödyllinen apuväline. Monet valmistajat tekevät lohiveitsiin ovaalihionnan. Etuna on se, että veitsen terän ja raaka-aineen väliin jää ilmaa, jolloin lohi ei tartu kiinni veitseen. Veitsi soveltuu erinomaisesti myös kinkkujen siivuttamiseen.

Deba

"Ehkä Japanin yleisin veitsi"

Pituus: 10–20 cm
Ominaisuudet: Deba-veitsi valmistetaan yleensä hiiliteräksestä klassisen japanilaisen taontataiteen mukaisesti. Siinä on paksu selkä ja yksipuolinen teroitus sekä erittäin ohut kärki. Veistä käytetään pääasiassa kalan fileointiin, mutta vakaan rakenteensa ansiosta se on erinomainen työkalu myös lihan viipalointiin ja vihannesten pilkkomiseen.

Boning-veitsi

"Jäykkä rakenne, terävä kärki"

Pituus: 15–17 cm
Ominaisuudet: Boning-veitsi eli bouneri on lihojen ja luiden puhdistamiseen tarkoitettu veitsi. Ulkonäöltään se saattaa muistuttaa pientä fileointiveistä. Erona on lyhyempi ja jäykempi terä sekä pidennetty kanta, joka suojaa sormia. Boning-veistä käytetään valkoisen ja punaisen lihan erottelemiseen luista sekä jänteiden ja rasvan poistamiseen. Koska veitsi on jäykkä, sitä on helppo ohjata, kun haluat leikata tarkasti lihan irti luusta.

    Valitse oikea veitsi

    Oletko saanut vastauksen ja onnistunut selvittämään, minkä tyyppistä veitseä etsit? Veitset-välilehdellä on mahdollista suodattaa näkyviin mitkä tahansa edellä mainituista veitsityypeistä, jotta voit helposti vertailla eri malleja ja merkkejä keskenään.

    Jos veitset ovat sinua kiinnostava aihe, käy kurkkaamassa veitsiblogia. Sieltä löydät useita artikkeleita, joissa muun muassa käsitellään parhaita neuvoja käyttöiän pidentämiseksi, verrataan japanilaisia veitsiä eurooppalaisiin ja kerrotaan, kuinka teräskerrosten määrä vaikuttaa veitsen suorituskykyyn.

    Vai harkitsetko koko veitsiarsenaalin päivittämistä kerralla? Veitsisettivalikoimassa on useita kohtuuhintaisia, laadukkaita settejä tunnetuilta merkeiltä, kuten brändeiltä Global, Victorinox, Fiskars, Satake ja Zwilling.

    TURVALLISUUTESI
    Aina 365 päivän palautusoikeus
    Ilmainen toimitus yli 60 euron ostoksille (*ei koske tuotteita, jotka vaativat lavarahtia)
    Valtuutettu korjaamo
    Kaikkien merkkien virallinen jälleenmyyjä
    Lue kaikki etusi